Publicatie verslag reis Roemenië sept 2022

Publicatie verslag reis Roemenië sept 2022

Nadat we in april dit jaar een goederentransport hadden georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen, die worden opgevangen in Roemenië en Moldavië, hebben we in september ( 13 t/m 23) weer een transport uitgevoerd.

Het transport bestond nu uit schoolmeubilair, hulpgoederen voor vluchtelingen uit Oekraïne en goederen voor de plattelandsbevolking in noordoost Roemenië, vlakbij de grens van de republiek Moldavië.
Naast het brengen van deze noodzakelijke hulpgoederen wilden we deze reis ons ook oriënteren op de mogelijkheden voor hulp bij onderwijs aan kinderen die de capaciteiten hebben voor een vervolgstudie, maar wie het zelf en ook de plaatselijke overheid ontbreekt aan financiële middelen. Daarom gingen naast de chauffeurs ook een viertal bestuursleden en een tolk mee om ons zo goed mogelijk te oriënteren.
Zeer verrast waren we door de actie van de jeugdclubs uit Oudega, die door acties een totaalbedrag van € 3.000,00 bijéén hadden gebracht om de meest noodzakelijke goederen te kunnen kopen voor Oekraïense vluchtelingen.
Van diverse personen en bedrijven zijn giften ontvangen, waarvan ter plaatse in Roemenië de meest noodzakelijke hulpgoederen zijn gekocht.

Op één van onze eindbestemmingen, het plaatsje Osesti waren het schoolmeubilair en de kleding zeer welkom, evenals ook de goederen voor de vluchtelingen die naar de opvanglocatie in Lasi zijn gebracht.

Hier konden we met eigen ogen zien hoe deze locatie is georganiseerd door UNHCR ,de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Ze zorgen o.a. voor: noodopvang, noodhulpgoederen en gezondheidszorg.

We zijn onder de indruk hoe alles is geregeld.

Het is een tijdelijke opvang, na enige tijd worden de vluchtelingen over diverse locaties in Roemenië verspreid..

Op deze reis hebben we verschillende gezinnen in diverse dorpjes, soms in erbarmelijke woonomstandigheden, en een school in Schitu Stavnic kunnen bezoeken om zo een indruk te krijgen waar onze hulp, ook op het gebied van onderwijs, het hardst nodig is.

 

We hebben een goed gevoel bij onze reis. In Roemenië zijn veel verbeteringen sinds de revolutie eind 1989. Helaas is er nog heel veel bittere armoede, met name in het noordoostelijke deel van Roemenië : Roemeens Moldavië een van de armste streken van Europa. Hulp is hier een bittere noodzaak.
Wij als Bestuur van beide stichtingen willen ons blijven inzetten de bittere armoede te verlichten, de leefomstandigheden beter te maken en kinderen de kans geven om vervolgonderwijs te kunnen volgen.

Dit kunnen wij niet alleen. U kunt ons steunen door donateur van onze Stichtingen te worden.

U kunt zich aanmelden bij één van onderstaande adressen, met het bedrag dat u (jaarlijks) wilt schenken. Uw schenking is aftrekbaar voor de belasting (ANBI stichtingen).

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   St. Hulpgoederen Garijp                                           NL81RABO0362719330

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.         St. Hulp Transport Roemenië De Westereen          NL87RABO0132491258

Een verslag van de gehele reis kunt u vinden op onze websites: http://www.htrzwaagwesteinde.nl of https://www.roemeniestichting.nl

Like ons op Facebook

Populair nieuws

HTR Nijs februari 2023

HTR Nijs februari 2023

Geschreven door Website4Weinig.nl op donderdag 22 juni 2023 10:55

Publicatie verslag reis Roemenië sept 2022

Geschreven door Wiebe Kamminga op zaterdag 05 november 2022 16:47

Reisverslag Roemenië september 22

Geschreven door Wiebe Kamminga op donderdag 03 november 2022 11:19

HTR Nijs juni 2022

Geschreven door Wiebe Kamminga op maandag 17 oktober 2022 12:39